Műköröm tipusai

Tip-es technika Tip-es technika alatt azt értjük amikor a saját körömre különböző méretű ,a körömmel megegyező ívű és formájú műanyag körmöket ragasztunk. A felragasztott tip-ek tartása önmagában minimális, mindig be kell vonni őket zselével vagy porcelánnal. A tip tulajdonképpen ezeknek a bevonatoknak a hordozó felülete (csakúgy, mint a később tárgyalandó sablon, de a tip bent marad a műkörömben). Fontos tudni, hogy a tip anyaga lényegesen gyengébb a műköröm alapanyagoknál így a tartást a ráborított anyag adja,ezért javasolt a tip elvékonyítása.

A tip ragasztók a pillanatragasztókhoz hasonlóan ciánakrilát tartalmúak, de jóval kisebb mértékben. Általában 2, 3, 5 és 6g-os kiszerelésben kaphatók (nagyobb méretben egy idő után be száradnának.) Zselés változatuk nem csöpög, kitölti a hézagokat, de általában lassabban köt.

A barázdált körmökhöz a zselés ragasztó használata javasolt. Sablonra épített (szaknyelven modellező) technika Ennél a technikánál a zselé vagy porcelán a saját körmön és a szabad szél alá meghosszabbításként helyezett négyzet („kocka") vagy patkó formájú papír (vagy teflon) sablonon szilárdul meg.

Megerősítő technikák Az előző technikák kiegészítése bevonó szövetes (wrap) megerősítéssel illetve a saját köröm erősítése és kisebb mértékű meghosszabbítása. A leggyakrabban használt erősítő szövetek, a selyemszövet (az öntapadós változata nem foszlik olyan könnyen) és az üvegszövet (ált. aktivátor kell hozzá).Vannak még különböző folyékony bevonók, ahol a szálak lakkba vagy zselébe előre bele vannak keverve, de ezek a saját köröm meghosszabbítására önállóan nem alkalmasak. Az anyag megkötése után eltávolítjuk.

Tip + anyag bevonása: Ez lelet zselével vagy porcelánnal. A felragasztott és már megmunkált tipre zselét  vagy porcelánt építünk.A tip idővel lenő a körömről.

 A különböző körömtípusoknál alkalmazott műköröm megoldások: Az átlagos köröm hosszában alig észrevehetően, keresztirányban kifejezetten görbült, minkét irányba domború, szakkifejezéssel un. C görbe alakú. Az ilyen típusú körömre bármilyen technikával készíthetünk műkörmöt. Az átlagostól eltérően elöl erősen lefelé görbülő körmöket karvaly formájúnak nevezzük. Az ilyen körömre ragaszthatunk karvaj tipet, vagy építhetünk. A másik eltérő típusú köröm az un. Kanál alakú köröm, amely felfelé hajlik. Ennél a típusnál az épített technika az ajánlott.

Sas köröm: kitöltöm, utána tip vagy épített technik

Óraüveg köröm: épített technika 

Barázdált köröm: zselés ragasztóval tip vagy épített technika Rágott köröm: épített technika

Lenőtt műköröm utántöltése A Töltés előtt lerövidítjük a műkörmöt a megfelelő hosszúságúra.A cuticulát hátratoljuk és a letapadt bőrt felkaparjuk Ezután a műköröm felszínének felső, kb. 10%-át lereszeljük, ezzel felfrissítve a körmöt, eltávolítva az esetleges elszíneződéseket. Az oldalsó bőrredők mellett lapos reszelőtartással kireszeljük a fellevegősödött részeket és a természetes köröm megsértése nélkül szintbe reszeljük a műkörmöt a természetes körömmel. A természetes körömrészt felbolyhozzuk és zsírtalanító-tapadásközvetítő anyaggal bekenjük és zselével vagy porcelánnal az egész körmöt átvonjuk (töltjük) a C ív újbóli megfelelő formájának eléréséig. Ezután formázás ápolás és díszítés következik.

Műköröm javítás  : A jól elkészített műköröm, a megfelelő műköröm „használat" és karbantartás, tartós, hosszú viseletet nyújt a köröm viselőjének. Történhetnek viszont kisebb, nagyobb sérülések a műkörömmel, ugyan úgy mint a természetes körömmel pl. letörik, beszakad, ketté reped stb. Ilyenkor egy köröm építő szakember javítani tudja a hibákat, ezért javasolt minél előbb felkeresni. A javításnál mindig figyelembe kell venni, hogy mennyire sérült meg a köröm. Mennyire vesztette el stabilitását. Ha javítható a köröm, akkor az első teendő a fent lévő műköröm anyagának átdolgozása. Az átdolgozás alatt le kell reszelni azokat a részeket, melyek a sérülés következtében meglevegősödtek. Az egész felületet át kell reszelni, hogy érdes legyen, majd alaposan portalanítani, zsírtalanítani, és a kívánt alapanyaggal feltölteni. Vannak olyan sérülések, melyek nem javíthatók (pl. tip-es zselé vagy porcelánnál), ilyenkor a még fent lévő műkörmöt le kell szed¬ni. A műkörmöt letépni, lefeszíteni TILOS!

Honlap készítés